لیست اختراعات مهرناز صالحی رباطی
آب پنير يك محصول جانبي است كه طي فرايندهاي فيزيكوشيميايي بكار رفته براي توليد پنير، حاصل ميگردد و بسته به روش توليد 60 تا 90٪ از مواد تشكيل دهندهي شير را دارا ميباشد از اين رو ارزش تغذيهاي بسيار بالايي را دارد. در گذشته اين تركيب راهي فاضلاب مي شد كه به خاطر داشتن مواد آلي BOD و COD بالايي داشته و موجب آلودگي محيط زيست ميشود. بعدها اقدام به توليد محصولات جانبي ( پودر آب پنير، لاكتوز و غيره) از اب پنير كردند كه بازار گسترده اي نداشت. در اين اختراع سعي براين است كه با كاربرد آب پنير در توليد نوشيدني، بتوان محصولي با ارزش تغذيهاي بالا توليد كرد كه كيفيت مناسبي براي مصرف انساني داشته باشد. براي تهيه نوشيدني لبني از آب پنير شيرين، حاصل از فرآيند توليد پنير UF استفاده مي شود. به منظور اطمينان از ايمني ميكروبي محصول، ابتدا آب پنير در دماي 75 درجه سلسيوس به مدت 15 ثانيه پاستوريزه مي شود. سپس طي فرايند تخمير ، مقدار لاكتوز و همچنين بتالاكتوگلوبولين موجود در آن كاهش مي يابد. فرآيند تخمير آب پنير با استفاده از اسيدلاكتيك باكتري ها در مخزن فرمانتور به مدت 18 ساعت در دماي 55 درجه سلسيوس تا رسيدن به 5.5= pH انجام مي شود. جهت تخمير آب پنير از استارتر استفاده مي شود. فرايند تخمير به طور قابل ملاحظه اي منجر به بهبود ويژگي هاي اورگانولپتيكي آب پنير ميشود. آب پنير تخمير شده حاوي اسيد لاكتيك و همچنين تركيبات ضدميكروبي مفيد جهت حفظ فلور روده، تركيبات طعم دهنده (مانند استالدئيد موجود در ماست و پنير) و ساير متابوليت ها ( مانند پلي ساكاريد هاي خارج سلولي) است. همچنين حاوي آمينو اسيدهاي آزاد و ويتامين هايي است كه به بهبود ارزش تغذيه اي آب پنير منجر ميشوند. از لحاظ پزشكي اين اثرات درماني عليه سرطان و همچنين كنترل كننده كلسترول خون هستند آب پنير فرآوري شده اكنون آماده ورود به مرحله توليد نوشيدني است . در اين مرحله در يك تانك ميكسر از جنس استيل آب و شكر به نسبت مشخص شده در فرمولاسيون كاملا مخلوط شده تا شربت حاصل شود سپس شربت از فيلترهاي مخصوصي عبورداده شده و در مرحله بعد با نسبت هاي مشخصي از اسانس و آب پنير مخلوط مي شود و شربت نهايي نوشيدني تهيه مي گردد. مزيت اين نوشيدني داشتن نسبت به نمونههاي مشابه داشتن درصد بالاي آب پنير (نيمي از تركيب)، استفاده از اسيد لاكتيك به جاي اسيدهاي مضر نوشابههاي معمولي، داشتن درصدي كلسيم شير (تقويت استخوان ها به جاي پوكي استخوان ها) است.
موارد یافت شده: 1